Duyuruldu! 13 Gün Sonra Yapılacak İlk Zam Yüzde 25 Olacak

Doğalgaz faturalarında büyük artış. 1 Mayıs'tan itibaren 150 TL zam. Sayaçlar cayır cayır yazacak.

Duyuruldu! 13 Gün Sonra Yapılacak İlk Zam Yüzde 25 Olacak

Seçim öncesi doğalgaz faturalarına zam yapılmamıştı. Hükümet, her ne kadar seçim ekonomisi izlemediğini açıklasa da elektrik ve doğalgaza yapılmayan artışın acısı 13 gün sonra çıkacak. 1 Mayıs itibariyle tarifeler değişecek. Başta da doğalgaz faturalarına zam gelecek. Şimdiden gelecek zam miktarı da belli oldu. 13 gün sonra yapılacak ilk zam yüzde 25 olacak. Yaz aylarına doğru gitmeye başladığımız, doğalgazların kapandığı bugünlerde vatandaş zammı çok derinden hissetmeyecek ancak kış aylarından sayaçlar cayır cayır yazacak. Peki doğalgaz tarifesi kaç TL olacak? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Seçimlerin ardından ekonomideki dalgalanmalar neticesinde, Türkiye genelinde doğalgaz faturaları 1 Mayıs itibarıyla 150 lira artacak. Bu değişiklik, önceden uygulanan 25 metreküp ücretsiz doğalgaz desteğinin sona ermesiyle gerçekleşecek.

SEÇİM SONRASI ZAM DALGASI DEVAM EDİYOR

AKP hükümeti, 31 Mart seçimleri öncesi ertelediği birçok zammı seçim sonrasında uygulamaya başladı. HGS ücretlerinden sigara fiyatlarına kadar pek çok alanda zamlar görülürken, doğalgaz faturaları da bu zamlardan nasibini alacak.

DOĞALGAZ FATURALARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER VE ETKİLERİ

Geçen yıl başlatılan ve her haneye ayda 25 metreküp doğalgazı ücretsiz sağlayan uygulama, 1 Mayıs 2024 itibarıyla sona erecek. Bu uygulamanın sona ermesiyle birlikte, doğalgaz faturaları ortalama olarak yüzde 25 artış gösterecek, bu da Türkiye genelindeki hanelerin mali yükünü artıracak.

duyuruldu-13-gun-sonra-yapilacak-ilk-zam-yuzde-25-olacak-1.jpg

VATANDAŞLARIN TALEPLERİ VE YETKİLİLERDEN BEKLENEN AÇIKLAMALAR

Bu önemli değişiklik öncesinde, vatandaşlar tarafından uygulamanın uzatılması yönünde çeşitli talepler dile getirilmiş, ancak yetkililerden bu konuda henüz bir açıklama yapılmamıştır. Bu durum, özellikle kış aylarında doğalgaz kullanımının arttığı dönemlerde hanelerin ekonomik dengelerini olumsuz etkileyebilir.

EKONOMİK ETKİLER VE UZUN VADELİ ÖNGÖRÜLER

Yaklaşık 150 liralık bu artış, yaz aylarında doğalgaz kullanımının azalmasına rağmen, sonbahar ve kış aylarında büyük maliyet artışlarına yol açacak. Türkiye'deki ortalama aylık doğalgaz faturasının 600 lira olduğu düşünüldüğünde, bu zam önemli bir ekonomik yük getirecek.