Yeni Torba Yasa'nın içeriği: GSS borçları siliniyor

Hükümet yeni bir torba yasayı meclisin gündemine getirmeye hazırlanıyor. Yeni Torba yasanın içeriğinde GSS Borçları'nın silinmesi ve primleri ile ilgili düzenleme getirilmesi de var. 4.2 milyon kişiyi ilgilendiren GSS borçlarıyla ilgili yeni gelişmenin ayrıntıları Haber Gazete'de..

Yeni Torba Yasa'nın içeriği: GSS borçları siliniyor

Taslak aşamasında olan torba yasayla GSS borcu olan 4.2 milyon kişiye müjdeli haber var. Posta Gazetesi'nin haberine göre; hazırlanan torba yasayla 4.2 milyon kişinin GSS borcu silinmeye hazırlanıyor. Prim miktarı ile düzenleme getirilecek torba yasada prim tutarının 53 TL'yi geçmemesi düzenlenecek. 

2012 yılında getirilen GSS düzenlemesiyle çalışmayan ve bir geliri olmayan vede bir sigortalı yakını olmayan kişiler gelir testi yaptırmadıkları halde GSS primi ödeme zorunluluğuyla karşı karşıya geldi. Gelir Testi'nde hane geliri asgari ücretin 3'te 1'inden düşük çıkarsa GSS primlerini devlet üstleniyor. Gelir testi yaptırmayan kişinin hanesine her ay GSS borcu yazılıyor ve bu borç haliyle katlanıyor. 

8 Milyon lirayı bulan borç miktarıyla ilgili hükümet 2016'da çıkarılan afla GSS borçlarını faizsiz ve cezasız ödeme şansı getirdi fakat bu imkandan çok az kişi yararlandı. Bunun üzerine harekete geçen hükümet 4.2 milyon kişinin GSS borcunu tamamen silmeye hazırlanıyor. 

Posta Gazetesi'nde yer alan haberin ayrıntısına göre; gelir testine hiç girmeyenlerin düzenlenecek aftan yararlanabilmesi için 1 yıl içinde bu testi yaptırması gerekiyor. Bunu yaptıranların geçmiş borçları,gecikme zamları ve cezaları silinecek. Ayrıca gelecek torba yasada prim tutarının herkes için sabitlenmesi ve bu miktarın asgari ücretin brüt tutarının yüzde 3'ü şeklinde sabitlenmesi hedefleniyor. Bu da 2017 için aylık 53 TL'ye tekabül ediyor.