Milyonları ilgilendiriyor! Mesai saatleri kısalacak mı?

Milyonlarca çalışan yapılacak iş kanunu değişikliğini merakla bekliyor. Yeni kanunla mesai saatleri kısalacak. Peki mesai saatleri ne zaman kısalıyor?

Milyonları ilgilendiriyor! Mesai saatleri kısalacak mı?

Hükümet son dönemlerde iş kanunlarında değişiklik üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Gelen ilk bilgilere göre yapılacak bu değişikliklerle beraber çalışma saatinden ücrete ve tatil ücretlerine kadar birçok düzenleme yapılacak. Şimdi milyonlarca çalışan mesai saatleri kısalacak mı sorusuna yanıt arıyor. Peki yeni düzenleme ne zaman çıkacak? Haftalık mesai saatleri kaç saat olacak?

Milyonlarca çalışan, hükümetin gündeme getirdiği iş kanununda değişikliği bekliyor. Bu değişiklik çalışanları doğrudan ilgilendirirken haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesi planlanıyor. Ayrıca yeni düzenleme ile birlikte dağınık mevzuat toparlanacak ve çalışanların pozisyonunda bir güçlenme olacak. Örneğin Denizcilik ve Basın İş kanununda haftalık çalışma süresi 48 saat iken diğer meslek gruplarında 45 saat olarak uygulanıyor. Yapılacak olan düzenleme ile birlikte tüm çalışanların çalışma saatleri 35 ile 40 saat arasına çekilecek.

Ayrıca yasal düzenleme sayesinde çalışanların mevcut hakları korunurken yeni hak kategorileri de oluşturulacak. Yıllık izinler çalışma saatleri ve ücretler gibi konular yeniden ele alınacak ve düzenlenecek.

YOĞUN HAZIRLIK SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş kanununda yapılacak değişiklik için yoğun hazırlık süreci devam ediyor. 2003 tarihli iş yasası Türkiye'de hala kullanılmaya devam ederken haftalık çalışma süresi bu yasa ile 45 saat olarak belirlenmişti. Ancak Çağın gereksinimleri ve teknolojinin ilerlemesi ile birlikte hükümet bu sürenin düşürülmesi için hazırlıklara başladı.

HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ 35-40 SAAT ARALIĞINDA OLACAK

Yeni düzenleme milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Bu düzenleme ile birlikte haftalık çalışma süresi 35-40 saat aralığına çekilecek. Böylelikle çalışanlar da rahat bir nefes almış olacak. Ayrıca düzenleme kapsamında esnek çalışma ve uzaktan çalışma modellerinin de ele alınacağı konuşuluyor.