Fitre zekat ne zaman verilir? Fitre bayramdan sonra verilir mi?

On bir ayın sultanı Ramazan ayında oruç ibadetleri yerine getirilirken fitre ve zekat ile ilgili araştırmalar da başladı. Ramazan ayının son günlerine yaklaşılırken fitre ve zekat ile ilgili merak edilenlere yanıt aranıyor.

Fitre zekat ne zaman verilir? Fitre bayramdan sonra verilir mi?

Oruç ibadetinin yerine getirildiği Ramazan ayının sonuna yaklaşılıyor. Ramazan’ın son günlerinde fitre ve zekat ile ilgili araştırmalar da sürüyor. Fitre ve zekat kimlere verilir? Fitre ne zaman verilir? Fitre bayramdan sonra verilir mi? Zekat bayramdan önce mi, sonra mı verilir? Fitre ne zaman verilir? Ramazan fitresi bayramdan önce verilir mi? İşte fitre ve zekat ile ilgili merak edilenler…

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fitrenin ne zaman ve kimlere verileceği araştırılıyor. Ramazan ayının idrak edildiği günlerde fitre ile ilgili araştırmalar da sürüyor. Fitre yani fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramı’nın birinci günü olmakla birlikte, fitrenizi bayramdan önce de verebilirsiniz. Öte yandan fitrenizi bayram günü veya daha sonra da verebilirsiniz. Ancak fitrenin bayram namazından öncesi verilmesi uygundur.

FİTRE VE ZEKAT NEDİR?

Ramazan Bayramı’na kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nasip miktarı (80.18 gr altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler. Zekat, belirli bir malın bir kısmını Allah rızası için dinen zekat alabilecek durumdaki muayyen kişilere verilmesi demektir. Mali ibadetlerden biri olan zekat, İslam’ın beş temel esasından biridir. Zekat senenin herhangi bir zamanında verilebilir. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap (asgari zenginlik ölçüsü) miktarı malın üzerinden bir sene geçmiş olması konusunda da kameri ay hesabı uygulanır.

FİTRE NE KADAR 2024?

Ramazan ayı başlamadan önce Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan 2024 yılı fitre miktarı ile ilgili açıklama gelmişti. Bu yılki fitre miktarını açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarının 130 TL olarak belirlendiğini duyurmuştu. 2024 yılı fitre miktarı 130 TL’dir.