İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı uzay yolculuğuna başladı! Canlı yayında tarihi anlar

Canlı yayında tarihi anlar gerçekleşti. İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı. Alper Gezeravcı’nın da dahil olduğu AX-3 misyonunun içinde bulunduğu Dragon uzay aracının kapsülü saat 00.49’da Uzay Merkezi’nden fırlatıldı.

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı uzay yolculuğuna başladı! Canlı yayında tarihi anlar

Tüm Türkiye'nin nefesini tutarak beklediği tarihi anlar gerçekleşti. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı. Türkiye saati ile 00.49'da başlayan yolculuk canlı yayından an be an izlendi. Alpay Gezeravcı'nın da dahil olduğu AX-3 misyonunun içinde bulunduğu Dragon uzay aracının kapsülü Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.

İLK TÜRK ASTRONOTUMUZUN UZAY YOLCULUĞU BAŞLADI

Türkiye'nin kilitlendiği uzay yolculuğu Türkiye saati ile 00.49'da başladı. İlk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı'nın da dahil olduğu AX-3 misyonunun uzay yolculuğu başarılı bir şekilde başladı. Bu fırlatma birinci aşama iticisi Falcon 9 roketinin beşinci, Dragon kapsülünün ise üçüncü uçuşu oldu. İlk Türk astronot olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı, 100 kilometrelik uzay sınırını aştı. Falcon 9 ise Dragon uzay aracını fırlattıktan sonra dünyaya geri döndü.

ilk-turk-astronot-alper-gezeravci-uzay-yolculuguna-basladi-canli-yayinda-tarihi-anlar.jpg

FALCON 9 ROKETİ ÖZELLİKLERİ

Falcon 9 roketinin uzunluğu 70 metre, çapı ise 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığında. Bu roket, dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip. İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü ise basınçsız arka bölümünde de yük taşıma özelliğine sahip olan bir uzay aracı olarak tasarlanmıştır.

ilk-turk-astronot-alper-gezeravci-uzay-yolculuguna-basladi-canli-yayinda-tarihi-anlar-001.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TÜRK BAYRAĞI HEDİYE ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'ya Türk bayrağı hediye etti. Gezeravcı, Erdoğan'ın hediye ettiği Türk bayrağını da yanında götürüyor. Gezeravcı'nın 14 gün sürecek olan bu yolculuğunda 13 farklı bilimsel deneye imza atacağı ve 'TC100ISS' milli çağrı işareti ile iletişim kuracağı öğrenildi.

ilk-turk-astronot-alper-gezeravci-uzay-yolculuguna-basladi-canli-yayinda-tarihi-anlar-002.jpg