Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Gazze’den tahliye edilen Türk vatandaşlarının sayısını açıkladı

İsrail-Filistin hattındaki sıcak gelişmeler dünya genelinde yakından takip edilirken bölgedeki son durum da dünya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. Bölgedeki çatışmalar endişeyle takip edilirken Dışişleri Bakanı Fidan’dan açıklamalar geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Gazze’den tahliye edilen Türk vatandaşlarının sayısını açıkladı

Kuşatma altında olan Gazze’de kaç Türk vatandaşı olduğuna dair bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, tahliyeler konusuna da değindi. Türk vatandaşlarının tahliyeleri konusunda hem Mısır hem de İsrail makamlarıyla işbirliği içinde olunduğunu söyleyen Bakan Fidan, bölgede kaç Türk vatandaşı bulunduğunu ve kaçının tahliye edildiğine dair de bilgi verdi. Bakan Fidan, gerekli çalışmaların yürütüldüğünü de açıklamalarına ekledi.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN MISIR’DA

Mısır’da temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kahire’de Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile görüşme gerçekleştirdi. İki bakanın görüşmesi sonrasında ortak basın açıklaması yapıldı. Basın toplantısında konuşan ve önemli açıklamalara yer veren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, kuşatma altındaki Gazze’de kaç Türk vatandaşı olduğunu açıkladı. Ayrıca tahliyelerle ilgili de bilgi verdi.

disisleri-bakani-hakan-fidan-gazze-den-tahliye-edilen-turk-vatandaslarinin-sayisini-acikladi.jpg

TAHLİYE AÇIKLAMASI

İsrail-Filistin hattında yaşananlar dünya basınında geniş bir yer bulurken Mısır ziyaretinde kuşatma altındaki Gazze’de bulunan Türk vatandaşlarının sayısını açıklayan Bakan Hakan Fidan, tahliye edilen Türk vatandaşlarının sayısını da paylaştı. Tahliyeler konusunda Mısır ve İsrail makamlarıyla işbirliği içinde olduklarını söyleyen Bakan Fidan, ‘İçeride yaklaşık 300 civarında çifte uyruklu Türk vatandaşımız bulunmakta. Bunun 30’unun tahliyesini başardık. Bunların listesi ilgili makamlara verildi. Gerekli çalışmalar yürütülüyor.’ dedi.

BAKAN FİDAN: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞLATILMALI

Bölgede yaşananlara değinen ve değerlendirme yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin sorununun Türkiye ve Mısır’ın ortak duruşa sahip olduğu bir konu olduğunu belirtti. Türkiye ve Mısır olarak iki devletli çözümün tek geçerli yol olduğunu söylediklerini vurgulayan Fidan, ‘Sivil can kayıplarını reddediyoruz. Kınıyoruz. Filistinlilerin Mısır’a sürülme politikasını asla tasvip etmiyoruz.

disisleri-bakani-hakan-fidan-gazze-den-tahliye-edilen-turk-vatandaslarinin-sayisini-acikladi-001.jpg

‘SİVİL VAN KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇİMELİ’

Açıklamalarına devam eden Bakan Fidan, sivil can kayıplarının önüne geçilmeli dedi ve şu ifadelere yer verdi:

‘Türkiye olarak geldiğimiz noktada dört hususun önem arz ettiğini düşünmekteyiz. Sivil can kayıplarının önüne geçilmeli. Bazı devletlerin İsrail’in Gazze’de ayrım gözetmeksizin yaptığı misillemeleri adeta haklı bir müdahale gibi göstermeye çalıştığını görmekteyiz. Böylesine çarpık ve gayrı insani bir yaklaşım, sadece ve sadece daha fazla şiddete, daha fazla masum can kaybına yol açar. İsrail’i uluslararası hukuka davet ettiğimizi bir kez daha tekrar ediyorum. Filistinlilerin yerinden edilmesine sonuna kadar karşı çıkıyoruz. Mısır’ sürülme politikalarını asla tasvip etmiyoruz. Çatışmanın coğrafi olarak yayılması engellenmeli. Bölgedeki ülkelerle sürekli temastayız. İki devletli çözüm süreci başlatılmalı. Ortadoğu’da barış sadece bölgesel alternatiflerle değil, Filistinlilerle tesis edilebilir. Barış olmadan güvenlik tesis edilemez. Müslüman ülkeler olarak Filistinlilerin bekasını gözetecek, adil ve kalıcı bir barışın garantörü olacak bir mekanizmanın kurulmasıdır.