Filistin Devletini tanıyan ülkeler! Sayı 142'ye yükseldi

Filistin Devletini resmen tanıdığını ilan eden ülkeler çoğalıyor. İspanya’dan gelen açıklama sonrasında 2 ülkeden da önemli bir karar geldi ve Filistin Devletinin resmen tanındığı bu ülkeler tarafından ilan edildi.

Filistin Devletini tanıyan ülkeler! Sayı 142'ye yükseldi

İsrail, Gazze’de tüm dünyanın gözü önünde insanlık vicdanına sığmayan katliamlar yapıyor. Son olarak Refah’a bombalı saldırı yapılmış ve çadırlara sığınan Filistinliler diri diri yanarak hayatını kaybetmişti. Dünyayı ayağa kaldıran bu saldırıya tepkiler çığ gibi büyürken İspanya’dan Filistin Devletini resmen tanıma kararı gelmişti. İspanya’nın ardından İrlanda ve Norveç de Filistin Devletini resmen tanıdığını ilan etti. Filistin’i resmen devlet olarak tanıma kararı alan 3 ülkenin de bu karardaki amacının ateşkesi sağlama çabalarını hızlandırmayı amaçladıklarını ifade ediyor.

İSPANYA, NORVEÇ VE İRLANDA FİLİSTİN DEVLETİNİ RESMEN TANIDI

İspanya’dan Filistin ile ilgili karar gelmiş ve İsrail’in tüm tepkilerine rağmen bu konuda kararlı olan İspanya, Filistin’i resmen devlet olarak tanıdığını ilan etmişti. İspanya’nın ardından 2 ülke daha Filistin’i resmen devlet olarak tanıdı. İrlanda hükümeti de Filistin Devletini resmen tanıdığını ilan etti. Bu sabah kabine toplantısında tanımayı onaylayan hükümet, ‘Hükümet, Filistin’i egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanıyor ve Dublin ile Ramallah arasında diplomatik ilişkiler kurmayı kabul ediyor’ açıklaması yapıldı. Öte yandan İrlandalı yetkililerin tam diplomatik ilişkilerin kurulması için Filistin’e büyükelçi atayacağı da duyuruldu.

filistin-devletini-taniyan-ulkeler-sayi-142ye-yukseldi.jpg

NORVEÇ’TEN DE RESMİ ADIM GELDİ

Norveç Dışişleri Bakanlığı da Filistin Devletini resmen tanıdığını ilan etti. Yapılan açıklamada; bu ‘Özel Günü’ Norveç-Filistin ilişkileri açısından bir dönüm noktası olarak nitelendirildiği belirtildi. Norveç, Filistin’i devlet olarak tanıdıklarını doğrulayan belgeyi sundu. Öte yandan BM’ye üye 193 ülkeden 139’u Filistin’i devlet olarak tanıyor. 3 ülkeden gelen son açıklamalar ile Filistin’i devlet olarak tanıyan ülke sayısı 142’ye çıktı. Bunların arasında BM’deki 22 üyeli Arap Grubu, 57 ülkeli İslam İşbirliği Teşkilatı ve 120 üyeli Bağlantısızlar Hareketi bulunuyor.