İsrail ihracat kısıtlaması sonrası Türkiye’yi ABD’ye şikayet etti

Aylardır Gazze’ye yönelik katliamlarına devam eden İsrail, Türkiye’nin ihracat kısıtlaması sonrası ülkemizi ABD’ye şikayet etti. Türkiye, Gazze Şeridi’ne insani yardım için izin verilmemesi üzerine İsrail’e ihracatta kısıtlama uygulamıştı.

İsrail ihracat kısıtlaması sonrası Türkiye’yi ABD’ye şikayet etti

Dünya gündemi aylardır İsrail’in Gazze’ye yönelik insan vicdanına sığmayan katliamlarını konuşuyor. Son olarak İsrail’in Gazze Şeridi’ne kesintisiz insani yardım akışına izin vermemesi üzerine Türkiye de İsrail ile ticareti kısıtlama kararı aldı. Ticaret Bakanlığı, İsrail’e ticaretin kısıtlanacağı 54 ürünün listesini paylaştı. Bu gelişme sonrasında İsrail, Türkiye’yi ABD’ye şikayet etti ve yaptırım uygulanmasını istedi.

54 ÜRÜN İÇİN İHRACAT KISITLAMASI UYGULANDI

Türkiye, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin vermemesi üzerine İsrail ile ihracatı kısıtladı. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamayla İsrail ile ihracatın kısıtlandığı duyuruldu ve İsrail’e ihracatın kısıtlandığı 54 ürünün listesi paylaşıldı. Gelişmeler dünya basınında da geniş yankı bulurken İsrail, Türkiye’yi ABD’ye şikayet etti.

TÜRKİYE’NİN KSITILAMA KARARINA SİNİRLENDİLER

Ticaret Bakanlığı, İsrail’e yönelik ihracat kısıtlamasının Gazze’de ateşkes ilan edilene kadar ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verilinceye kadar yürürlükte kalacağını açıkladı. Bakanlığın açıklamasında Filistin’in yanında olmaya devam edileceğinin altı çizildi. Bu gelişmeler İsrail’i çok sinirlendirdi ve İsrail Dışişleri Bakanı Katz, ‘İsrail, şiddete ve gasplara boyun eğmeyecek. Ticaret anlaşmalarının tek taraflı ihlaline göz yummayacak ve Türkiye’ye karşı Türk ekonomisine zarar verecek paralel tedbirler alacaktır. İsrail’in Türkiye’nin ihracatını engelleyeceği ürünler için bir liste daha hazırlamasını ve ABD’deki ülke ve kuruluşlarla temasa geçilmesini, Türkiye’deki yatırımların durdurulmasını, Türkiye’den ürün ithalatının engellenmesini Amerika’daki dostlarımıza talimat verdim. Kongre boykot yasalarının ihlalini inceleyecek ve buna göre Türkiye’ye yaptırım uygulayacak.’ dedi.