2004-2005-2009 Sigortalılara Müjde: 2. EYT ile Erken Emeklilik İmkanı!

EYT’siz yeni erken emeklilik imkanı çıktı. Sigorta girişi 2004-2005-2009 olanlara müjde altın tepside geldi.

2004-2005-2009 Sigortalılara Müjde: 2. EYT ile Erken Emeklilik İmkanı!

2004-2005-2009 sigorta Girişi olanlara 2. EYT müjdesi geldi. Az primle erken emekli olmak isteyenler için büyük fırsat var. 5.000-5.975 gün primi ve 13-14 yıl sigortalılık süresi olanlar hemen emeklilik hakkına sahip olacak. Özellikle EYT'yi kaçıranlar bu defa fırsatı kaçırmasın. Yeni erken emeklilik altın tepside sunuluyor. SGK'ya dilekçe vererek daha erken yaşta emekli olma şansını siz de elde edebilirsiniz. Peki yeni düzenlemeyi de Kimler erken emekli olacak? EYT'siz erken emeklilik hakkı kimlere veriliyor?

SSK bağ-kur ve memurlar için yeni erken emeklilik fırsatı geldi. Adeta ikinci EYT altın tepside sunuluyor. Sigorta girişi 2004-2005-2009 olanlar bu yeni fırsatı değerlendirerek erken emeklilik için adını yazdırabilecek. Prim gün sayısı ise 5.000 ila 5.975 arasında değişiyor. Yani uzun yıllar prim ödemeye gerek kalmadan 13-14 yıl sigortalılık süresiyle artık emeklilik mümkün. Peki yeni EYT kimleri kapsıyor? Erken emeklilik kimler için çıktı?

SGK'DAN TOPLU ÖDEME İLE ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI

SSK bağ-kur ya da 4C’li olarak çalışan bazı vatandaşlar uzun yıllar çalışmalarına rağmen Prim gün sayısını tamamlayamama gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu prim eksiği olan vatandaşlara toplu ödeme yaparak tamamlama fırsatı sunuyor. doğum borçlanması ya da askerlik borçlanması gibi yöntemleri kullanarak Eksik prim gün sayılarınızı tamamlayabilirsiniz. ancak yaşınızın gelmesine rağmen Prim gün sayısını tamamlayamayacak durumdaysanız bu defa SGK size toplu para iadesi yapıyor.

eyt-siz-erken-emeklilik-1.jpg

EMEKLİ OLAMAYANLAR TOPLU PARA İADESİ ALABİLİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aranan emeklilik şartlarından yaş şartını yerine getirmesine rağmen diğer şartları tamamlayamayan vatandaşlara sosyal güvenlik kurumundan Toplu para iadesi fırsatı sunuluyor. Toplu parayı iadesi sadece yaş şartını yerine getirip diğer şartları tamamlayamayanlar için sağlanıyor. O güne kadar ödediğiniz prim gün sayılarını SGK'dan toplu olarak geri alma fırsatına sahip oluyorsunuz. Prim ödeyen kişinin vefat etmesi durumunda ise hak sahibi olan kişiler Bu ödemeleri geri alabiliyor.

SSK VE BAĞ-KUR TOPLU PARA İADESİ İÇİN GEREKEN KOŞULLAR

SSK ve Bağ-Kur kapsamında çalışanların, emeklilik şartlarını sağlayamadıkları durumlarda ödedikleri primleri toplu olarak geri alma hakkı bulunuyor. Bu hak, belirli şartlar altında kullanılabiliyor.

TOPLU PARA İADESİ İÇİN ARANAN ŞARTLAR

Sigortalının aktif olarak çalışmıyor ya da kendi işini yürütmüyor olması gerekir.

Emeklilik için gerekli şartları yerine getirememiş olması gerekmektedir.

eyt-siz-erken-emeklilik-2.jpg

EMEKLİ OLAMAYANLARIN PRİM İADESİ ALMA SÜRECİ

Emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamlayamayan bireyler, bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumuna yazılı bir taleple başvurarak ödedikleri primleri toplu olarak geri alabilirler.

İADE EDİLEN PRİMLER HANGİLERİDİR?

2008 öncesi SSK'lılar için hem işçi hem de işveren payı, 2008 sonrası ise sadece işçi payları iade edilir.

Bağ-Kur'lular ise ödedikleri tüm primleri geri alabilirler. İade edilen primler, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına yönelik primlerdir.

Hizmet borçlanmaları ve isteğe bağlı sigorta primleri de ölüm ve yaşlılık kapsamındaki toplu ödemelere dahildir.

Kısa vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası primleri ise iade kapsamında değildir.

İADE EDİLECEK TUTAR GÜNCELLENİYOR MU?

Evet, güncelleme yapılır. Başvuru tarihine kadar geçen süre için güncelleme katsayısı uygulanarak hesaplama yapılır.

ÖLEN SİGORTALININ YAKINLARI İÇİN PRİM İADESİ

Vefat eden sigortalının yakınları, belirli şartlar altında ölüm aylığı alamıyorsa, ödenen primleri toplu olarak geri alabilirler. Bu, sigortalının ölüm aylığı için gerekli prim günü veya süreyi tamamlamamış olması durumunda geçerlidir.