Gıyabi cenaze namazı nedir? Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır?

İsrail’in Filistin’e yaptığı saldırılar sebebiyle Türkiye genelinde bütün camilerde gıyabi cenaze namazı kılınacağı duyurusu yapıldı. Açıklama, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’tan geldi.

Gıyabi cenaze namazı nedir? Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır?

Türkiye’deki tüm camilerde Filistin’deki saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınacağı duyurusunun ardından gıyabi cenaze namazı ile ilgili araştırmalar başladı. Gıyabi cenaze namazı nedir? Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır? Gıyabi cenaze namazına nasıl niyet edilir? İşte tüm merak edilenler…

GIYABİ CENAZE NAMAZI NEDİR?

Gıyabi cenaze namazı nedir araştırmaları devam ediyor. Gıyabi cenaze namazı, vefat eden kişinin cenazesinin olmadığı durumlarda kılınan namazdır. Aslolan cenaze namazının kılınabilmesi için cenazenin hazır bulunmasıdır. Bununla birlikte hazır olmayan cenaze için de namaz kılınabilir. Gıyabi cenaze namazının kılınması Peygamber Efendimizin sünnetine dayanmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v), Habeş Kralı Necaşi’nin vefat haberini aldığında onun cenaze namazını kılmıştır. Ayrıca Uhud Şehitleri için de gıyabi cenaze namazı kılmıştır.

GIYABİ CENAZE NAMAZI KILMANIN ŞARTLARI

Gıyabi cenaze namazının kılmanın şartları da araştırılanlar arasında. Gıyabi cenaze namazının şartları, hazır bulunan cenaze namazının şartları ile aynıdır. Bu şartlar, cenaze namazı kılan kişinin Müslüman olması, cenaze namazı kılan kişinin abdestli olması, cenaze namazının kılınacağı yerin temiz olması, cenaze namazı kılınırken kıbleye dönülmesi, cenaze namazı dört tekbirden oluşur.

GIYABİ CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?

Gıyabi cenaze namazı kılınmaya başlanırken niyet edilir. Eğer vefat eden kişi belirli bir sayıda kişi tarafından temsil ediliyorsa kişilerin isimleri zikredilir ve cenaze namazı için niyet edilir. Toplu vefatlar meydana geldiğinde vefat edenlerin ölüm nedenleri zikredilerek niyet edilir. Gıyabi cenaze namazının kılınışı hazır bulunan cenaze namazının kılınışıyla aynıdır. Gıyabi cenaze namazındaki tek fark cenazenin bulunmamasıdır.