Gazze’ye yönelik saldırılar Ramazan ayında duracak! ABD Başkanı açıkladı

İsrail-Gazze hattındaki çatışmalar dünya genelinde endişeyle takip edilirken Gazze’de yaşanan insanlık dramı vicdanları yaralıyor. Sivillerin hedef alındığı saldırılarda genç, yaşlı, bebek, çocuk denilmeden hayatını kaybeden siviller var.

Gazze’ye yönelik saldırılar Ramazan ayında duracak! ABD Başkanı açıkladı

7 Ekim tarihinden bu yana devam eden şiddetli çatışmalar dünya basınında geniş yer bulurken İsrail’in Ekim ayından buyana Gazze’ye yönelik saldırılarında yaklaşık 30 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte bölgedeki son durum ne olacak, çatışmalar sürecek mi, sivillerin son durumu ne gibi çok sayıda soru gündeme gelmeye başlarken ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’deki insani ara konusunda açıklama yaptı. Biden, ‘İsrail, Ramazan ayı boyunca Gazze’deki eylemlerini durduracak’ dedi.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ BAŞLAMIŞTI

Gazze’de vicdanları yaralayan bir insanlık dramı yaşanıyor. İsrail, 7 Ekim tarihinden bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarına devam ediyor. Sivillerin hayatını kaybettiği bu saldırılarda şimdiye adar yaklaşık 30 bin Filistinli hayatını kaybetti. Başlayan ateşkes görüşmeleriyle birlikte bölgedeki son durum merak edilirken ABD Başkanı Joe Biden’dan bir açıklama geldi. Biden, daha önce yaptığı açıklamasında İsrail-Gazze hattı için ateşkes görüşmelerinin 4 Mart Pazartesi gününe kadar sonuçlanmasını umduklarını söylemişti. Söz konusu ateşkes görüşmeleri Katar, Mısır ve ABD’li yetkililerin arabuluculukları ile Doha’da yürütülmekte.

gazze-ye-yonelik-saldirilar-ramazan-ayinda-duracak-abd-baskani-acikladi.jpgRAMAZAN AYI BOYUNCA GAZZE’YE SALDIRI OLMAYACAK

Yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte bölgedeki gelişmeler ve insani ara konusundaki son durum merak edilirken Amerikan NBC kanalında bir röportaj veren AB Başkanı Biden, İsrail’in Ramazan ayı boyunca Gazze’deki eylemlerini durduracağını söyledi. Eylemlerin durdurulması gerekçesine de açıklamasında yer veren Biden, ‘Ramazan yaklaşıyor ve İsrailliler rehineleri kurtarmamız için bize zaman tanımak amacıyla Ramazan ayı boyunca da faaliyette bulunmayacakları konusunda anlaşmaya vardılar.’ dedi.

gazze-ye-yonelik-saldirilar-ramazan-ayinda-duracak-abd-baskani-acikladi-001.jpg

ATEŞKES TASLAĞINDA REHİNE TAKASI DA YER ALIYOR

Ateşkes görüşmelerinde hazırlanan taslak teklife göre, Ramazan ayı boyunca tüm askeri hareketlilik 40 gün duracak. Filistinli mahkumlara karşılık İsrailli rehinelerin takası gerçekleşecek. Her 1 İsrailli rehineye karşılık 10 Filistinli mahkumun takası gerçekleşecek. Yine taslağa göre, Gazze’de yerinden edilmiş sivillerin kuzeye dönüşüne izin verilecek. Fakat askerlik yaşındaki erkekler bu durumdan hariç tutulacak. İsrailli tüm rehine kadınlar ile 19 yaş altındaki çocuklar, yaşlılar ve hastalar Filistinli mahkumlarla yapılacak takasla serbest kalacak. Her gün 500 yardım kamyonunun bölgeye girişine izin verilecek. Binlerce çadır ve karavan temini yapılacak. Söz konusu taslakta Gazze Şeridi’ndeki hastane ve fırınların onarımı da yer almakta.

gazze-ye-yonelik-saldirilar-ramazan-ayinda-duracak-abd-baskani-acikladi-002.jpg