Mini EYT Paketiyle 10-15 Yılda Emeklilik Fırsatı, Kademeli Prim Detayı

Kademeli prim tablosu ile erken emeklilik müjdesi geldi. 3600-6000 gün arası için Mini EYT paketi geliyor.

Mini EYT Paketiyle 10-15 Yılda Emeklilik Fırsatı, Kademeli Prim Detayı

Erken emeklilik milyonlarca çalışanın en büyük hayalleri arasında bulunuyor. Çalışma hayatını bir an önce tanımlamak ve emekli olmak isteyen vatandaşlar günümüzdeki yeni emeklilik şartlarını merakla takip ediyor. Çalışma hayatı boyunca ödenen primler yaş ve sigorta başlangıç tarihi emeklilik için son derece önemli. Ancak bunun yanı sıra çıkan yeni düzenlemeler de erken emekliliğe kapı aralıyor. Özellikle son dönemlerde gündeme gelen Mini EYT paketi milyonlarca kişiye emeklilik kapısı açacak gibi görünüyor. Mini EYT olarak adlandırılan yeni emeklilik sistemine ilişkin kademeli prim düzenlemesi ortaya çıktı. Peki kimler Mini EYT'den faydalanabilir? Yeni erken emeklilik imkanları neler?

Türkiye'de emeklilik sistemi üzerinde yapılan bazı düzenlemeler vatandaşlara erken emeklilik imkanı tanıyor. Özellikle Mini EYT olarak adlandırılan yeni bir düzenleme daha gündemde ve milyonlarca kişiye emeklilik kapısı açacak gibi görünüyor. Peki yeni emeklilik düzenlemesi ile Kimler emekli olabilecek? Yine EYT paketi kimleri kapsayacak? Az prim ve az yılla emekli olmak isteyenler için son dakika gelişmeleri haberimizde…

EMEKLİLİK İÇİN 10 YILLIK SİGORTA YETİYOR

Erken emeklilik imkanı bekleyenler için yeni bir fırsat daha ortaya çıktı. Emeklilik yaşı gelmesine rağmen prim günü yeterli olmayan ancak prim gününü tamamlamak için yaş imkanı da kalmayan vatandaşlara yaştan emeklilik fırsatı sunuluyor. Sigorta başlangıç tarihine göre yaştan emeklilik şartları değişiklik gösteriyor. Ancak 10 yıllık sigortalılık süresini dolduran ve 3600 prim gününe sahip olan vatandaşlara erken emeklilik imkanı var.

Ayrıca bu şartları taşımasına rağmen emekli olmak istemeyen vatandaşlara da SGK tarafından toplu prim iadesi gerçekleştiriliyor. Yani yaştan emeklilik hakkını kullanmak istemeyenler sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapmaları durumunda o güne kadar Ödemiş oldukları primlerini geri alma şansına sahip.

mini-eyt-paketiyle-10-15-yilda-emeklilik-firsati-kademeli-prim-detayi-2.jpg

15 YILLA ERKEN EMEKLİLİK

Yaştan emeklilik imkanından faydalanmak isteyen vatandaşlar 10 yıl kapsamına girmiyorsa 15 yılda da erken emekli olma hakkına sahip olabiliyor. Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1981'den önce olanlar 23 Mayıs 2002 İtibariyle 15 yıllık sigortalılık süresini doldurmuşsa 50 yaşında ve 3.600 prim günü ile emekli olma hakkına sahip oluyor. Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1976 öncesi olan erkeklerde ise yine 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalı süresi doluyorsa 55 yaş ve 3600 prim günü şartı ile emeklilik mümkün hale dönüşüyor.

MİNİ EYT OLARAK BİLİNİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan ve vatandaşların mağduriyetini önlemek amacıyla yürürlüğe alınan bu düzenlemeler artık Mini EYT olarak biliniyor. Bu düzenlemelerle birlikte vatandaşlar kademeli prim ödemek şartıyla erken emeklilik hakkına sahip oluyor. Şu anda 1.6 milyon kişinin kaplama girdiği biliniyor. Ancak yıllar ilerledikçe kademeli primle birlikte emeklilik hakkını elde eden kişi sayısı artıyor.