Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak denilmişti açıklama geldi

Uyku apnesi olan kişilerin ehliyet alamayacağı ve ehliyetini yenileyemeyeceğine dair iddialar gündemde geniş yer bulmuş ve bu iddialar kamuoyuna tartışma yaratmıştı. Konuyla ilgili İletişim Başkanlığı’ndan açıklama geldi.

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak denilmişti açıklama geldi

Sürücü ve sürücü adaylarını yakından ilgilendiren ve gündemde geniş yankı uyandıran bir iddia ortaya atıldı. Yönetmelikte bir değişikliğe gidildiği ve uyku apnesi tanısı konan kişilerin ehliyet alamayacağı ve mevcut ehliyetlerini yenileyemeyeceği iddia edildi. Bu iddia kamuoyunda tartışma yarattı ve söz konusu iddialarla ilgili detaylı araştırmalar başladı. İletişim Başkanlığı’nın konuyla ilgili yaptığı açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığı bilgisine yer verildi.

UYKU APNESİ TANISI KONAN KİŞİLER EHLİYET ALAMAYACAK İDDİASI

Uyku apnesi tanısı konan kişilerin ehliyet alamayacağı ve ehliyetlerini yenileyemeyeceği iddiası gündemin en çok konuşulan konusu oldu. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildiği iddia edildi ve hem sürücü hem de sürücü adaylarını yakından ilgilendiren bu iddiaya göre, uyku apnesi tanısı konan kişilerin ehliyet alamayacağı ve ehliyet yenileyemeyeceği belirtildi. Kısa sürede tartışma yaratan bu iddialarla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan açıklama geldi.

uyku-apnesi-olanlar-ehliyet-alamayacak-denilmisti-aciklama-geldi.jpg

İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından gündemdeki konuyla ilgili yapılan açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi ve ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde önemli bir değişiklik yapıldı. Uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek iddiası manipülasyon içermektedir. Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair usul ve esaslar; Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik kapsamında belirlenmiştir. Yürürlükte olan yönetmeliğin 7. Maddesi kapsamında; ağır derecede veya orta derecede uyku apnesi olanlar ile birlikte gündüz uykulama hali tespit edilenler kişilerin tedavi görmeden sürücü belgesi alamayacakları, ancak uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği; doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebileceği açıkça belirtilmiştir. Yönetmelikte güncel bir değişiklik söz konusu değildir. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik yapılan paylaşımlara itibar etmeyiniz.’ denildi.

uyku-apnesi-olanlar-ehliyet-alamayacak-denilmisti-aciklama-geldi-001.jpg