Otomatik vites araç ehliyeti nasıl alınır?

Özellikle bayanların tercih ettiği Otomatik Vites araçlarla ilgili yeni yasada düzenlemeler yapıldı ve artık otomatik vites ehliyeti alınabiliyor. Otomatik vites ehliyeti almak için gerekli şartları Haber Gazete editörü Yeşim Toprak araştırdı. İşte otomatik vites ehliyetiyle ilgili merak ettiğiniz herşey...

Otomatik vites araç ehliyeti nasıl alınır?

OTOMATİK VİTES ARAÇ EHLİYETİ ALINABİLİR Mİ?

2017 yılında Otomatik vites ehliyeti başvuruları sürücü kursları tarafından alınmaya ve direksiyon eğitimi otomatik vitesli araçlarla verilmeye başladı. Otomatik vites ehliyeti yönetmeliği 5 aralık 2015 yılında yayınlanmış ve 1 ocak 2016 yılında uygulanmaya başlamıştır. Eskiden direksiyon sınavına giren adaylar manuel vitesle sınav olmak zorunda idiler. Bu uygulamayla birlikte ehliyet alma oranının artacağı tahmin edilmektedir.Otomatik vites ehliyetinde B sınıfı için yaş sınırı 18'dir.

Otomatik vites ehliyeti alan sürücü adaylarının ehliyetinde ne yazacak?

 Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte bu yönetmelikten faydalanan ve otomatik şanzımanlı araç ile eğitimi tamamlayıp sınava giren başarılı adayların ehliyetlerinde “sadece otomatik araç kullanabilir” yazmaktadır.

Otomatik vites ehliyeti alan bir kişi daha sonra manuel vites ehliyeti alabilir mi?

Daha sonra alternatifinizi arttırmak istediğinizde tekrar manuel vites için ehliyet başvurusuna bulunabilirsiniz. Otomatik vites ehliyeti olan sürücüler manuel vites ehliyeti için başvurduklarında direksiyon eğitimi dersinin yarısına devam ederler. Teori sınavına girmelerine gerek yoktur. Sadece direksiyon sınavından sorumludurlar. B grubu için 14 saat eğitimin yarısı olan 7 saatlik direksiyon eğitimi almaları gerekiyor.


Otomatik vites ehliyetiolan sürücülerin ehliyetlerini manuel vitese çevirme maliyeti nedir?

 800 TL sürücü kurs ücreti (sürücü kurs ücretleri şehre göre değişkenlik gösteriyor)

80 TL direksiyon sınav ücreti                                                   

 570 tl harç ücreti

2017 yılı için bu değişim size en az 1450 TL gibi bir maliyet getiriyor.


Otomatik vites ehliyeti alıp manuel vitesli araç kullanmanın cezası var mı?

 Evet cezasıvar. Yetersiz ehliyet cezası olarak adlandırılmaktadır. 700 TL (indirimsizhali) civarındadır. Aynı zamanda kişi aracın sahibi değilse bir o kadar da araçsahibine kesilir. Kişinin ehliyetine de 20 ceza puanı kesilir


Peki hangi ehliyet türü tercih edilmeli?

Manuel vites ehliyeti alan sürücüler her iki tip otomobili de kullanabilirler. Otomatik vites ehliyeti alan sürücüler sadece otomatik vitesli otomobil kullanma hakkına sahiptirler. Burada önemli olan sürücü adayının ömür boyu hep otomatik vitesli araba mı kullanacağım sorusuna yanıt verebilmesidir.Otomatik vitesli araba üretimi günümüzde oldukça yaygınlaşsa da otomatik vitesli araba fiyatlarının normal viteslilere göre daha pahalı olduğunu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Başka bir handikap da ikinci el ucuz araba piyasasında istediğiniz marka ve özelliklerdeki otomobilin otomatik viteslisini bulmak. İleride manuel vitesli araba almak ya da kendinize ait olmayan manuel vitesli bir arabayı kullanmak istediğinizde tekrar bir ehliyet alma zorunluluğunuz…  zira yetersiz ehliyet kullanmanın cezaları çok ağır.

Editör: Yeşim Toprak / [email protected]