UNFPA Türkiye İyi Niyet Elçileri deprem bölgesinde

UNFPA Türkiye İyi Niyet Elçileri Hazal Kaya ve Edis, Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana gelen yıkıcı depremlerden en çok etkilenen kadınlar, gençler ve kız çocuklarıyla buluştu.

UNFPA Türkiye İyi Niyet Elçileri deprem bölgesinde

Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana gelen yıkıcı depremlerden en çok etkilenmiş olan kadınlar, gençler ve kız çocuklarıyla buluşan UNFPA Türkiye İyi Niyet Elçileri Hazal Kaya ve Edis, ihtiyaçları yerinde gözlemleme ve destek çağrısında bulunma fırsatı yakaladı. Depremzede kadınların ve gençlerin sağlık, koruma, eğitim ve psikososyal destek gibi ihtiyaçlarının devam ettiğinin altı çizildi.

unfpa-iyi-niyet-elcileri-deprem-bolgesinde.jpg

Depremlerden en çok etkilenen illerden Kahramanmaraş ve Hatay'da kadınlar, gençler ve kız çocukları ile bir araya geldi. 7 Mart 2023 Hatay, Kahramanmaraş - 6 Şubat 2023'te tüm Türkiye'yi derinden yaralayan yıkıcı depremler 11 ilde yaklaşık 9,1 milyon kişiyi doğrudan etkilemişti, 3,6 milyondan fazla kişinin evsiz kalmasına neden olmuştu. Bir senenin ardından, en çok etkilenen illerde yaklaşık 760 bin kişi hala çadırlarda veya konteynerlerde yaşamını sürdürüyor. UNFPA'in hesaplamalarına göre 64 bini hamile olmak üzere, özellikle üreme çağındaki (15-49 yaş) yaklaşık 1,2 milyon kadın ve kız çocuğunun ihtiyaçları hala devam ediyor. UNFPA Türkiye İyi Niyet Elçileri, başarılı ünlü isimler Hazal Kaya ve Edis, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde bu ihtiyaçları yerinde gözlemlemek ve gereken desteğe dikkat çekmek adına 4-5 Mart'ta deprem bölgesine ziyarette bulundular. UNFPA Türkiye İyi Niyet Elçileri Hazal Kaya ve Edis'in ilk durağı yıkıcı depremlerin merkezi olan Kahramanmaraş'ta, UNFPA'in KAMER Vakfı ile birlikte yürüttüğü Kadın Sağlığı Danışma Merkezi oldu. Merkezden destek alan depremzede kadınlarla buluşan Hazal Kaya ve Edis, konteynerlerde yaşamın zorluklarını, sağlık hizmetlerine erişim, hijyen, güvenlik, istihdam, eğitim ve ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere devam eden ihtiyaçları ve tüm bu sebeplerle kadına yönelik şiddet ve çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklere dair artan riskleri ilk ağızdan dinleme fırsatı buldu. Hazal Kaya ve Edis, depremin ilk gününden itibaren insani yardım ve iyileşme çalışmalarına destek veren saha personelinden de merkezin kadın ve üreme sağlığı ve kadına yönelik şiddet konularında farkındalık artırma oturumları ve psikososyal destek de dahil olmak üzere, sağlık ve koruma hizmetleri ile depremzede kadınları ve kız çocuklarını nasıl güçlendirdiğine dair bilgiler edindiler.

unfpa-iyi-niyet-elcileri-deprem-bolgesinde-001.jpg

“ONLARA TEKRAR NEŞEYİ GETİRMEK ZORUNDAYIZ”

Hazal Kaya “Buraların tamamen ayağa kalkması için belki minimum 5 yıl gerekli ama önce insanları ayağa kaldırmamız lazım. Onlara tekrar neşeyi getirmek zorundayız, bunu onlara borçluyuz” ifadelerini kullanan Hazal Kaya, destek çağrısı yaptı. “Rica ediyorum gözünüzü buradan ayırmayın, yardımınızı esirgemeyin ve bizi takipte olun, elimizden geleni yapalım onlar için” dedi. Edis, “Biz UNFPA olarak kadınlar, çocuklar ve gençler için çalışıyoruz. Unutmamak, unutturmamak ve çok daha fazla kişiye ulaşabilmek için, herkesin desteğine ihtiyacımız var” şeklinde ifadeler kullandı.