Araç sahipleri DİKKAT! 1 Nisan’da sona erecek

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren kış lastiği zorunluluğu ile ilgili gelişmeler takip ediliyor. Kış lastiği zorunluluğunun sona ereceği tarih belli oldu. Araç sahipleri dikkat, kış lastiği zorunluluğu Nisan ayının ilk günü sona eriyor.

Araç sahipleri DİKKAT! 1 Nisan’da sona erecek

Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu bir uygulama olan kış lastiği uygulaması, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz bir seyahat bakımından oldukça önemli. Aralık ayında başlayan kış lastiği zorunluluğunun sona ereceği tarih araştırılıyordu. Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan 2024 tarihinde sona eriyor.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU 1 NİSAN’DA SONA ERİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Kanunu gereği belirlenen kış lastiği zorunluluğu uygulaması, 1 Aralık 2023 tarihinde başlamıştı. Bilindiği gibi tüm ticari araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunuyor. Özel araçlar için yasal bir zorunluluk olmasa da can ve mal güvenliği için kış lastiği kullanılması önemle tavsiye ediliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlemeleri kapsamında 1 Aralık 2023 tarihinde başlayan kış lastiği kullanma zorunluluğu 1 Nisan 2024 tarihinde sona eriyor.

arac-sahipleri-dikkat-1-nisan-da-sona-erecek.jpg

MEVSİMİNE UYGUN LASTİK KULLANMAK ÖNEMLİ

Kış lastiği uygulaması bu kış İstanbul’da 25 Kasım 2023 tarihinde, Türkiye genelinde ise 1 Aralık 2023 tarihinde başlamıştı. Kış lastiği takma zorunluluğu Türkiye genelinde 1 Nisan 2024 Pazartesi günü sona erecek. Bu kapsamda araçlarda mevsimine göre lastik kullanmak büyük önem taşıyor. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda optimum performans sergilemek için özel olarak üretildiği için yaz mevsiminde kullanılması halinde bu özelliğini kaybediyor. Sıcak havalarda lastikler daha fazla aşınacağı için erken aşınmadan kaynaklı performans kaybı gibi sorunlar da yaşanabiliyor. Kış lastikleri, soğuk hava kullanıma göre tasarlandığı için yazın kullanılması durumunda yol tutuşunda ciddi bir azalmaya sebep oluyor ve araç üzerindeki kontrolü de olumsuz etkileyerek yakıt tüketimini artırıyor. Araçlarda mevsimlere uygun olmayan lastik kullanımı çevreye daha fazla karbon salınımına yol açıyor. Bu kapsamda mevsiminde doğru lastik kullanmak çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor.