Bayramda oruç tutulur mu? Ramazan Bayramında bugün oruç tutulacak mı?

Ramazan Bayramını karşılarken vatandaşlar da on bir ayın sultanı Ramazan ayını geride bıraktığımız bayramın ilk gününde oruçla ilgili sorularına yanıt arıyor. Vatandaşlar, bayramda oruç tutulur mu, tutulacak mı sorusunu araştırıyor.

Bayramda oruç tutulur mu? Ramazan Bayramında bugün oruç tutulacak mı?

Ramazan ayının sonuna gelinirken 2024 Ramazan Bayramı’nı karşıladığımız bayramın ilk gününde vatandaşlar da bayramda oruç tutulup tutulmayacağını araştırmaya başladı. Bayram günlerinde oruç tutulur mu sorusu arama motorlarının ilk sıralarında yer alıyor. Peki, bayramda oruç tutulur mu? Ramazan Bayramı’nda oruç tutulur mu? Bayramın birinci günü oruç tutulur mu? Bayram günlerinde oruç tutulur mu, tutulmaz mı? Bayramda oruç tutmak yasak mı? İşte merak edilenler…

BAYRAMDA ORUÇ TUTULUR MU?

2024 Ramazan Bayramı 10 Nisan Çarşamba günü başlıyor. Ramazan Bayramı’nı karşılarken vatandaşlar da bayram gününde oruç tutulup tutulmayacağı sorusuna yanıt arıyor.

bayram-da-oruc-tutulur-mu-ramazan-bayraminda-bugun-oruc-tutulacak-mi.jpg

Bu konuyla ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklaması şu şekilde;

‘Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan Bayramı’nın birinci gününde ve Kurban Bayramı’nın dört gününde oruç tutmak tahrimen mekruhtur (Mevsıli, el-İhtiyar, 1/125-126; İbn Abidin Reddü’l-muhtar, 2/374). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan Bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir ‘genel iftar ziyafeti’ hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona ‘fıtır bayramı (iftar bayramı)’ denilmiştir. Ramazan Bayramı’nın ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği Kurban Bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Müslim; Sıyam, 144 1141).’