SGK başlangıcı 1996 1999 2005 olana erken emeklilik altın tepside geldi! 46 48 yaş yeter

Erken emeklilik o kişilere altın tepside geldi. SGK başlangıcına göre 46-48 yaşında emekli olmak mümkün.

SGK başlangıcı 1996 1999 2005 olana erken emeklilik altın tepside geldi! 46 48 yaş yeter

Türkiye'de SSK ve bağ-kur'lu olarak çalışan milyonlarca vatandaş emeklilik yaşlarını öğrenmek istiyor. Emeklilik tarihi, sigorta başlangıç tarihine, prim ödeme gün sayısına, sigortalılık süresine göre değişiklik gösteriyor. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Bazı özel durumlarda erken emeklilik fırsatları da veriliyor. Peki erken emeklilik fırsatları neler? 46 48 yaşında emekli olmak için aranan şartlar neler?

SSK ve bağ-kur'lu olarak çalışan milyonlarca kişinin çalışma hayatının sonunda emeklilik planı yapması son derece normal. Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatında emeklilik şartları belirlendi. Ancak bazı durumlarda emeklilik yaşını öne çekmek mümkün. Örneğin kadınlarda doğum, erkeklerde askerlik, engellilik durumu, yıpratıcı bir işte çalışmak gibi bazı durumlarda erken emeklilik fırsatları oluyor. Emeklilik planlaması yaparken bu durumların göz önünde bulundurulması gerekiyor. SGK'nın duyurduğu yeni erken emeklilik fırsatların netleşti. Erken emeklilik şartları ve detaylar haberimizde…

SGK’DAN ERKEN EMEKLİLİK İMKANLARI

Erken emeklilik Elbette milyonlarca kişinin en büyük hayalleri arasında yer alıyor. Özellikle eyt'de kapsam dışı kalanlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan diğer emeklilik imkanlarını araştırıyor. Erken emeklilik için birçok farklı formül var. İşte SGK'nın sunduğu erken emeklilik fırsatları:

Doğum avantajı: Kadınlar, sigorta başlangıç tarihinden önce dünyaya gelen çocukları için çocuk Başına 2 yıl olmak üzere ve toplamda 3 çocuk için 6 yıla kadar borçlanma yapabiliyor. Bu da kadınlar için emeklilik yaşının 6 yıl öne çekilmesi demek oluyor.

Askerlik avantajı: Kadınlara verilen doğum borçlanması imkanı gibi erkekler için de askerlik borçlanması fırsatı bulunuyor. Erkek çalışanlar da sigorta giriş tarihinden önce askerlik yapmış olmaları halinde borçlanma yapabiliyor.

Engelli çocuğu olan annelere prim desteği: Engelli çocuğu olan anneler için de prim desteği imkanı var. Bu sayede erken emeklilik imkanı sunuluyor.

Yıpranma payı desteği: Ağır işlerde çalışanlara da yıpranma payı desteği veriliyor. Madencilik, Ordu mensubu, civa üretiminde çalışanlar gibi meslek gruplarında olanlar yıpranma payı ile daha erken emekli olabiliyor.

Engellilere vergi indirimi: Bir erken emeklilik imkanı da engelli çalışanlar için sunuluyor. Engelli çalışanlar vergi indirimi sayesinde emeklilik yaşını öne çekebiliyor.

Malulen emeklilik: Çalışma hayatı sırasında iş gücünü belli bir oranda Kaybedenler içinde malulen emeklilik fırsatı var. Malulen emeklilik için en az %60 İş gücü kaybı ve bunun raporlanması gerekirken aynı zamanda 10 yıl sigortalılık şartı ve 1.800 gün prim ödemesi aranıyor.

KISMİ EMEKLİLİK DE YOLDA

Ayrıca kısmi emeklilik fırsatları da yolda. Uzun zamandan beri beklenen düzenleme ile birlikte 10 yıl ve 12,5 yıl sigortalı süresini dolduranlara belirli şartlar doğrultusunda emeklilik hakkı verilecek. Kısmi emeklilik henüz TBMM'ye gelmedi. Ancak önümüzdeki günlerde gelmesi bekleniyor.